Doğal Duman Tahliye Kapağı
Yangın sırasında oluşan duman, ısı ve gazlar, aşağı ve yan hacimlere doğru genişleyerek yayılır. Yangının yayılma hızı ve hacmi yanan materyallerin ve otoma yaydıkları ısı enerjisine ve hacmin yüksekliğine göre değişir. Yangın sprinkler ve benzeri yangınla mücadele sistemlerinin yetersiz kalması durumunda o zondaki doğal havalandırma kapakları, ve hava girişleri otomatik veya manuel açılarak duman ve ısının bina dışına atılmasını sağlar.
Duman tahliye kapakları, yangının yayılmasını önleme amaçlı kullanılması yanında ortamın doğal havalandırmasında da kullanılırlar. Duman tahliye sistemleri tasarımında, yangın sprinkler sistemi olup olmadığı, yanıcı materyallerin yanma enerjisine dolayısı ile tehlike sınıfına, yüksekliğe, hava giriş imkanlarına dikkat edilir. Her zon maksimum 60 metre mesafede ve maksimum alanda seçilmedir. Endüstriyel tesislerde kullanılan bu sistemler proses ekipmanlarının yaydıkları ısı enerjisi de dikkate alarak tasarlanır. Tahliye kapaklarının dağılımında ve yoğunluğunda bu unsurlar göz önüne alınır. Bilimsel hesaplamalar dışında genellikle, duman kapağı faydalı alanı, toplam çatı alanının %1-3'ü kadardır.
Yangın duman kapakları, yangın tekniği ve mimari zorunluluklara göre çeşitli tip ve büyüklüklerde imal edilirler. Tahrik mekanizmaları, genelde pnömatik veya elektrik motorludur.
Yangın Perdeleri, Duman Perdeleri
Yangın perdeleri ve duman perdeleri, sıcaklığa dayanıklı, cam elyafı vb. örgülü ve üzeri çeşitli polimerlerle veya mikronize alüminyumla kaplı tekstil ürünleridir. Yangını belirli bölgelere hapsederek yangının yayılmasını engeller.
Duman perdesi, bina tavanından depo stok, cihaz veya kaçacak insanlarını etkilenmesini engelleyecek belirli bir yüksekliğe kadar inecek şekilde tasarlanır. Bu sayede, dumanın inerek yayılması engellenerek, dumanın yukarıda oluşturulan bu havuzda toplanması sağlanır.
Yangın perdeleri yangın kapısı gibi yangının yayılmasına engel olurlar. Bundan dolayı, bina tavanından en alta (zemine) kadar otamatik inmesi gerekir. Hava girişinin olmadığı bazı çift zonlu sistemlerde tek zon hava girişi için kullanılabilir.
Yangın-duman perdeleri, çeșitli dayanım sürelerinde; 30, 60, 90, 120 (Veya daha fazla) dakika, sabit, veya yangın alarm sisteminden kumanda alarak otomatik tahrikli olarak imal edilmektedirler.
Doğal hava girişi
Doğal hava girişi, hava girişinin hiç olmadığı veya yetersiz olduğu duman zonlarında otomatik olarak çalışan pnömatik veya elektrik motorludur.